COFIB

Vacunació antigripal

Vacunació antigripal

portalfarma.com. La primera quinzena d'octubre comença a diverses Comunitats Autònomes la campanya de vacunació contra el virus de la grip estacional per a grups de risc. A les Illes Balears la campanya de vacunació començarà el 24 d'octubre.
La grip és una infecció produïda per un virus. Es caracteritza per febre elevada, que sol durar entre 3 i 7 dies, acompanyada de dolor muscular i de cap, malestar general, cansament, tos seca, falta d'apetit i dolor al moment d’empassar. En tractar-se d'una infecció viral, no se soluciona amb tractament antibiòtic, que només és útil si la infecció és produïda per bacteris.
Tots els anys, les autoritats sanitàries del nostre país posen en marxa una campanya de vacunació antigripal durant el mes d'octubre, el dia 24 en el cas de les Illes Balears, dirigida als diferents grups de risc:

• Majors de 65 anys.
• Adults i nens amb patologies cròniques (diabetis, insuficiència renal, etc.), així com les persones que conviuen amb ells.
• Nens/as i adolescents, de 6 mesos a 18 anys, que reben tractament perllongat amb àcid acetil salicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.
• Dones embarassades, preferiblement a partir del segon trimestre de l'embaràs.
• Grups amb capacitat de transmetre la grip a persones de risc, això és, personal sanitari, treballadors socials, emprats de residències d'ancians, cuidadors, etc.
• Personal que treballa en el sector avícola.

Una vegada administrada la vacuna, la protecció eficaç comença als 10 dies i dura fins a 6 mesos, la qual cosa fa necessària la vacunació anual. Per tant, cal utilitzar sempre la vacuna corresponent a la temporada en curs. Així, a primers de cada any, l'Organització Mundial de la Salut publica les recomanacions per a la composició de la vacuna antigripal que serà utilitzada en la propera temporada, segons els ceps que han estat virulentes durant els mesos anteriors.
De vegades, es produeix una reacció a les hores de l'administració, consistent en febre, malestar i altres símptomes, que poden portar al pacient a creure erròniament que la vacuna li ha produït grip.
Les vacunes s'administren en centres de salut, residències d'ancians, domicilis particulars (quan la situació ho requereixi), hospitals i centres de prevenció.
No s’ha d’oblidar que la vacunació és únicament preventiva, i que una vegada que el pacient s'ha contagiat, l'únic tractament eficaç és aquell destinat a combatre els símptomes: analgèsics per al dolor muscular, antipirètics per a la febre, descongestius nasals, mucolítics i expectorants, i antitussius per a la tos. El teu farmacèutic pot assessorar-te sobre els medicaments que són combinacions de tot l'anterior; solen ser eficaços en els quadres gripals i còmodes d'administrar.

 • Més informació: Espai sobre vacunació antigripal a PORTALFARMA.

 

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell li informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades amb la salut i els medicaments. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

 

Articles de 2013


En aquest web emprem cookies per millorar la teva experiència d'usuari.

Més informacióD'acord