COFIB

La pròstata SÍ importa

• Les oficines de farmàcies de Balears conscienciaran als pacients sobre la hiperplàsia benigna de pròstata (HBP), una malaltia amb símptomes urinaris molests, que en alguns casos és progressiva i pot acompanyar-se de complicacions

• Tant a les farmàcies com al web www.laprostatasiimporta.com, els pacients homes podran completar un senzill qüestionari per avaluar la intensitat dels seus símptomes

• El principal objectiu de la campanya consisteix en donar a conèixer la HBP i conscienciar sobre la importància d'unes pautes d'estil de vida o de tractament supervisat pels professionals sanitaris que poden millorar significativament la qualitat de vida dels pacients que pateixen HBP

• A partir dels 50 anys és important que els homes vagin al seu metge davant possibles símptomes d'HBP com miccions freqüents, incontinència urinària, degoteig terminal, o aixecar-diverses vegades a la nit per orinar, entre d'altres. Per això, el farmacèutic juga un paper clau en la identificació d'aquests pacients que, en moltes ocasions, assumeixen els seus símptomes com una condició pròpia de l'edat

Amb l'objectiu de donar a conèixer la hiperplàsia benigna de pròstata (HBP) i conscienciar la població sobre la importància de la supervisió dels seus símptomes per professionals sanitaris, GSK i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, amb la col·laboració de la Cooperativa d’Apotaris, uneixen les seves forces entorn a la campanya LA PRÒSTATA SÍ IMPORTA.

Gràcies a aquesta campanya, les oficines de farmàcia de les Illes Balears comptaran amb informació sobre l'HBP animant als pacients amb símptomes urinaris a acudir al seu metge per demanar sobre aquesta patologia. La HBP és una malaltia amb símptomes urinaris molests, que en alguns casos és progressiva i pot acompanyar-se de complicacions

A més, com a part d'aquesta campanya, s'han realitzat tres tallers formatius sobre salut prostàtica dirigits a farmacèutics: a Menorca (25 d'abril), Eivissa (9 de maig) i Mallorca (16 de maig). Els continguts que s'han impartit en aquests tallers resulten d'interès per als professionals farmacèutics ja que aborden els Símptomes del Tracte Urinari Inferior (STUI), la HBP en el seu conjunt -des de la seva definició i prevalença, fins al diagnòstic, complicacions i tipus de tractament , a més d'un qüestionari per avaluar la gravetat dels seus símptomes, i consells sobre estil de vida per a pacients amb HBP.

En aquest sentit, el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB), Antoni Real Ramis, destaca la seva aposta per la formació en aquests casos, ja que "la formació continuada permet donar suport als professionals sanitaris perquè al costat de la evidència científica disponible puguin prendre les millors decisions clíniques en benefici del pacient. A més, en aquest cas, la formació permet al farmacèutic aprofundir en les característiques de la malaltia i els criteris per a una correcta derivació al metge ".

Però la campanya no es limita únicament a aquesta formació en tallers, sinó que, com afirma el president del COFIB, "també hi participaran totes les farmàcies de les Illes Balears mitjançant l'exposició de díptics amb informació sobre hiperplàsia benigna de pròstata i tindran a la seva disposició les targetes de visita, per a això hem comptat amb la col·laboració de la Cooperativa d'Apotecaris i COFARME ".

A més, a les farmàcies, els usuaris podran realitzar un senzill qüestionari per avaluar la intensitat dels seus símptomes, seguint la Puntuació Internacional de Símptomes prostàtics (IPSS), i beneficiar-se de senzills consells per millorar la seva simptomatologia. Tant la informació com el qüestionari també estan a l'abast dels pacients al web www.laprostatasiimporta.com

El president del COFIB comenta que "la derivació per part del farmacèutic al metge d'Atenció Primària permet establir el diagnòstic i gravetat en la majoria d'aquests pacients. A més, és important que el farmacèutic, davant la sospita de complicacions com són presència de simptomatologia de moderada a severa o la no millora de la simptomatologia durant el tractament, pugui derivar a l'uròleg ".

"Per la nostra proximitat amb el ciutadà i gràcies a la magnífica xarxa assistencial que conformen les farmàcies, els farmacèutics podem incidir molt positivament en la salut i l'educació sanitària dels pacients. En aquest sentit, el farmacèutic pot ser una peça clau en la detecció precoç dels pacients amb hiperplàsia benigna de pròstata, per procedir a la seva derivació al metge per un diagnòstic i tractament adequats, a més d'oferir-consells que ajudin a millorar la seva qualitat de vida ", indica Antoni Real Ramis.

De fet, a partir dels 50 anys, és important que els homes s'informin i acudeixin al seu metge davant de possibles símptomes d'HBP. Miccions freqüents durant el dia, necessitat d'orinar a la nit, sensació de buidatge incomplet i / o degoteig terminal en orinar, incontinència urinària, són alguns dels símptomes que poden aparèixer en aquesta patologia.

Consells sobre l'HBP

Amb l'edat, la pròstata pot experimentar un creixement progressiu de caràcter benigne. El resultat és que la uretra queda comprimida, el que provoca alteracions en orinar. Encara que en principi pot no sentir molèsties, amb el temps poden aparèixer símptomes freqüents i sorgir dificultats derivades de la HBP, alteracions del funcionament de la bufeta, infeccions urinàries, retenció aguda d'orina i cirurgia relacionada amb l'HBP. Per això és recomanable que tots els homes amb símptomes del tracte urinari inferior acudeixin al seu metge per revisar aquesta simptomatologia.

En aquest sentit, és recomanable que la població que es veu afectada per aquesta malaltia segueixi unes pautes d'estil de vida que poden millorar la seva qualitat de vida significativament. Així, es recomana no beure més de dos litres d'aigua al dia i, sobretot, abans d'anar a dormir; moderar el consum d'alcohol, begudes amb cafeïna, menjars picants o riques en greix; ingesta de verdures per evitar el restrenyiment; i fer exercici de manera habitual per mantenir-se en un pes òptim. A més, és important consultar els professionals sanitaris per evitar la ingesta de fàrmacs desaconsellats i rebre tractament farmacològic específic si cal.

Vídeo sobre l'HBP

En el següent link es pot descarregar el vídeo de la campanya:

62.14.241.10/descargasftp/AMORENO/GSK/HPB_2017_Baleares_Farm.zip


En aquest web emprem cookies per millorar la teva experiència d'usuari.

Més informacióD'acord