En aquesta edició el lema és "De la investigació a l'assistència sanitària: el farmacèutic al seu servei"
Com cada any, els farmacèutics de les Illes Balears celebraren el dia 25 de setembre el seu dia mundial, una commemoració organitzada per la Federació Farmacèutica Internacional (FIP), que aquest any amb el lema "De la investigació a la assistència sanitària: el farmacèutic al seu servei ", incidí en les nombroses aportacions que la professió farmacèutica fa a la salut. Així, a més dels 877 farmacèutics que treballen a les 438 farmàcies de Balears hi ha molts altres en diferents àrees com la investigació, la indústria i distribució farmacèutica, la farmàcia hospitalària, la salut pública, la docència, l'alimentació, les anàlisis clíniques, la dermofarmàcia o l'ortopèdia, entre d'altres.
Amb aquesta commemoració es destaca la proximitat i accessibilitat del farmacèutic comunitari, però a més són nombroses les aportacions d'aquests professionals a la salut de la població en altres àmbits. Així, els farmacèutics participen en processos de reconeixement dels problemes de salut, en la investigació i desenvolupament dels nous medicaments o en la formació de futurs professionals de la salut. "Els farmacèutics desenvolupem la nostra tasca professional al llarg de tota la vida del medicament -des de la investigació a la dispensació- i també en altres nombrosos àmbits de la salut" declara Antoni Real, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.
Futur
Segons l'opinió del president, "als farmacèutics ens uneix la vocació de servei i la proximitat amb els ciutadans". A més, anima els 1300 farmacèutics col·legiats Balears a sumar-se a la celebració del Dia Mundial i recorda que la Farmàcia espanyola té cada dia més protagonisme internacional, com mostra el fet que Sevilla hagi estat escollida per la Federació Internacional farmacèutica com a seu del Congrés Mundial de Farmàcia de 2020.
Amb motiu del Dia Mundial el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics ha elaborat un cartell perquè tots els professionals ho exhibeixin en els seus treballs, així com un vídeo commemoratiu i material per a la seva difusió en xarxes socials. A més, Col·legis de Farmacèutics, farmacèutics i altres associacions se sumen a través de les xarxes socials amb el hashtag #dmf2016.
La Professió Farmacèutica a les Illes Balears
A les Illes Balears en l'actualitat hi ha 1300 farmacèutics col·legiats, dels quals 877 desenvolupen la seva tasca professional en alguna de les 438 farmàcies. Però a més, hi ha molts àmbits en què treballem els apotecaris. Així, al voltant de 60 farmacèutics col·legiats treballen com analistes clínics, 30 a la Farmàcia Hospitalària i 11 en la Distribució Farmacèutica. A més, són prop de 230 els farmacèutics que treballen en la Docència, la Dermofarmàcia, la Salut Pública, l'Alimentació, l'Òptica o l'Ortopèdia, entre d'altres. Actualment, 89 farmacèutics estan jubilats. El perfil del llicenciat en farmàcia a les Illes Balears és femení - ja que representen el 66% de col·legiats - i d’entre 35 i 44 anys.
La farmàcia comunitària continua essent la sortida professional que aglutina més farmacèutics, el 72% dels col·legiats en actiu. Una de les característiques distintives de la Farmàcia espanyola és la seva distribució, ja que gràcies a criteris geogràfics i demogràfics recollits en la legislació, es garanteix que el 99% de la població disposi d'una farmàcia on viu. Espanya és un dels països europeus que menys habitants té per farmàcia, uns 2.200 (any 2010), lluny de països com Suècia amb més de 10.000 habitants per farmàcia o Dinamarca amb 17.000 o el Regne Unit amb 5.000 habitants de mitjana.
Per difondre els missatges del Dia Mundial entre la població, el Consell General de Farmacèutics facilita a través de portalfarma.com material gràfic per descarregar i exposar en el teu lloc de treball. Trobareu des de cartelleria fins a imatges per difondre a les xarxes socials, sota el hastag #DMF2017.
Podeu seguir el següent enllaç per accedir al material de portalfarma: