Web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears

Campanya de recollida de radiografies inservibles

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, juntament amb Apotecaris Solidaris, col·laboren amb les Conselleries de Medi Ambient i de Salut en una campanya informativa per fomentar la recollida de radiografies inservibles. L’acte de presentació de la campanya va tenir lloc el dilluns dia 13 i té com a principal objectiu assolir una millor gestió d’aquests residus que sovint guardam a casa.

A través de la campanya, les oficines de farmàcia disposaran d’un cartell on es mostren els punts de recollida habilitats per desfer-se de les radiografies que ja no es necessiten per a que el poseu en un lloc visible de la farmàcia. Cal remarcar que les oficines de farmàcia no han de recollir les radiografies, sinó ajudar a difondre els punts de recollida a través dels cartells que us farem arribar.

La campanya tendrà lloc fins a l’1 de març de 2018 i les plaques es podran dipositar en els contenidors dels indrets següents: a Mallorca, a les seus de les conselleries de Salut i de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, a l’Hospital Comarcal d'Inca i a l’Hospital de Manacor; a Menorca, a l’Hospital Mateu Orfila, a Eivissa, a l'Hospital Can Misses, i a Formentera, a l’Hospital de Formentera.

Les radiografies impreses que conservam a casa contenen sals de plata, un component perillós per al medi ambient si no es tracta correctament”. El reciclatge d’aquest residu és molt positiu, ja que permet obtenir i aprofitar aquesta plata i alhora millora la sostenibilitat d’aquest recurs i evitar danys mediambientals.

Un quilogram de radiografies conté de 15 a 20 plaques, de les quals s’obtenen 5,5 grams de sals de plata. La base de les antigues radiografies convencionals és una fina capa de polièster. Sobre aquesta base i un adhesiu es fixa l’emulsió, que interactua amb els raigs X per a obtenir les  imatges. En aquesta emulsió es troben les sals de plata, en una mescla de gelatina y cristalls d’halogenurs de plata. Quan els raigs incideixen en les plaques, desapareixen els cristalls de plata, que hi són sensibles, i queda la fotografia; la resta, que roman de color negre després del revelat, és on es troba la plata resultant, la que es pot reciclar.

Les plaques es recullen i s’envien a instal·lacions de reciclatge de la Península, on es trituren, es renten i s’obté una pasta amb nitrat de plata, que s’asseca. D’aquesta pasta s’obté, per electròlisi, la plata pura.

En el període 2014-2016 s’han recollit uns 1.230 quilograms de radiografies en els punts de recollida habilitats als hospitals i a les conselleries de la nostra comunitat autònoma.

Cartell amb els punts de recollida


Pàgina Oficial del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.
Al servei i cura de la societat des de 1900.