COFIB

15 anys de SIGRE a les farmàcies de les Illes Balears

Els ciutadans disposen de 437 Punts SIGRE a les farmàcies de les Illes Balears

ELS PUNTS SIGRE COMPLEIXEN 15 ANYS A LES ILLES BALEARS

  • El 97% dels ciutadans de les Illes Balears considera que tirar les restes de medicaments a les escombraries o pel desguàs perjudica "bastant o molt" el medi ambient
  • En 9 de cada 10 cases balears es revisa la farmaciola amb regularitat. En el 95% dels casos en què es revisa, els ciutadans retiren algun medicament caducat
  • S'ha presentat la nova campanya de conscienciació de SIGRE sota el lema "Gràcies per donar un cop de mà"

 

Mallorca, 22 d'octubre de 2018.- Es compleixen 15 anys de la implantació dels Punts SIGRE a les farmàcies de les Illes Balears per al correcte reciclatge i tractament mediambiental dels envasos buits o amb restes de medicaments d'origen domiciliari.

Per commemorar aquests 15 anys del començament de l'activitat de SIGRE a les Illes Balears, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el president de la Federació Espanyola de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR) i de la Cooperativa d'Apotecaris, Eladio González; el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, Antoni Real; i el director general de SIGRE, Juan Carlos Mampaso, han presentat en roda de premsa els principals èxits obtinguts amb aquesta iniciativa.

Entre els resultats assolits, destaca que l'hàbit de reciclar els envasos buits o amb restes de medicaments està implantat en la majoria de llars balears, un gest que permet als ciutadans tenir cura tant del medi ambient com de la seva pròpia salut.

Precisament, gràcies al compromís i la col·laboració de la ciutadania, així com tambéd al suport de les autoritats mediambientals i sanitàries i a l'esforç del sector farmacèutic, s'estan complint els dos objectius per als quals es va posar en marxa SIGRE. Per una part el mediambiental -evitar que els envasos i restes de medicaments es llencin a les escombraries o pel desguàs, amb el consegüent risc de contaminació de les aigües i els ecosistemes- i per l’altra part l’objectiu sanitari -retirar de les llars dels medicaments caducats o en mal estat de conservació per evitar possibles accidents derivats d'un mal ús dels mateixos-.

Pel que fa al primer dels objectius, el 97% dels ciutadans balears considera que tirar les restes de medicaments a les escombraries o pel desguàs perjudica "bastant o molt" el medi ambient.

En relació al segon, cal destacar que a 9 de cada 10 llars de les Illes Balears es revisa la farmaciola amb certa regularitat. Aquest hàbit sociosanitari cobra una especial importància si tenim en compte que en el 95% de les ocasions en què es revisa la farmaciola, es retira algun medicament caducat o en mal estat de conservació.

Les Illes Balears disposen de 437 Punts SIGRE i, segons l'opinió del ciutadà, es ratifica que el lloc més adequat per la seva ubicació és la farmàcia, per la proximitat al domicili, la seguretat i la confiança en el farmacèutic.

Punts SIGRE:

 

Punts SIGRE

Eivissa

42

Formentera

4

Mallorca

352

Menorca

39

Total

437

 

En paraules de Juan Carlos Mampaso, director general de SIGRE, “la positiva evolució que ha experimentat el reciclatge dels envasos buits o amb restes de medicaments a les Illes Balears, que està creixent per sobre de la mitjana nacional durant els últims anys, és un important èxit col·lectiu en matèria mediambiental “.

"Mà a mà per un món millor", nova campanya de SIGRE a les Illes Balears

Amb el lema "Gràcies per donar un cop de mà", SIGRE llança aquesta tardor a les Illes Balears la campanya "Mà a mà per un món millor" per seguir conscienciant la ciutadania sobre la importància de col·laborar en el correcte reciclatge dels envasos buits o amb restes de medicaments.

Aquesta campanya, que es desenvoluparà en premsa, televisió i mitjans digitals, a més d'informar el ciutadà sobre què dipositar al Punt SIGRE de la farmàcia, li agraeix la seva col·laboració en la recollida selectiva d'aquests residus per tenir cura tant de la seva salut com de la salut de la natura.

A més, destaca el compromís del sector farmacèutic per protegir el medi ambient i fomentar l'ús responsable del medicament, prestant una especial atenció al compliment dels tractaments amb antibiòtics.

Què cal dipositar al Punt SIGRE de la farmàcia

-Quan s’acabi un medicament: l'envàs buit (blíster, flascó, tub, aerosol, etc.) juntament amb la seva caixa de cartró.

-Quan finalitzi un tractament: l'envàs amb la resta de medicació que hagi pogut sobrar, sempre dins de la seva caixa.

- Quan revisi la farmaciola: Els medicaments caducats, en mal estat de conservació i els que ja no es necessitin.

Els envasos de medicaments, cada vegada més ecològics i sostenibles

SIGRE, a més, és l'entitat responsable de coordinar i impulsar els Plans Empresarials de Prevenció (PEP) d'envasos del sector farmacèutic, l'objectiu del qual és minimitzar l'impacte ambiental dels envasos de medicaments que la indústria farmacèutica posa al mercat i que aquests siguin cada vegada més ecològics i sostenibles.

Gràcies als 6 PEP triennals desenvolupats per la indústria farmacèutica al nostre país fins ara, amb els quals s'han assolit els objectius inicialment previstos en cada un d'ells, els laboratoris farmacèutics han aplicat més de 2.350 mesures i iniciatives d'ecodisseny, aconseguint reduir el pes o volum d'1 de cada 4 envasos de medicaments, amb la consegüent reducció de matèries primeres i recursos naturals utilitzats en la seva producció, envasat, transport, conservació i reciclat, en línia amb les directrius del model d'economia circular impulsat per la Comissió Europea.

SIGRE Medicament i Medi Ambient

SIGRE és una entitat sense ànim de lucre en la qual participen tots els agents del sector farmacèutic (indústria, distribució i farmàcia) per garantir el correcte tractament mediambiental dels residus d'envasos, buits o amb restes de medicaments, que es generen en els domicilis.

La seva activitat se centra en tres grans línies d'actuació: l'impuls i coordinació de les mesures d'ecodisseny que aplica la indústria farmacèutica als envasos de medicaments, perquè aquests siguin cada vegada més ecològics; la gestió ambiental dels residus que el ciutadà diposita en els Punts SIGRE de les farmàcies, per tenir cura del medi ambient; i la conscienciació de l'opinió pública, per aconseguir un ús més responsable del medicament.

Articles de 2018


En aquest web emprem cookies per millorar la teva experiència d'usuari.

Més informacióD'acord